Ponownie mieliśmy okazję wybrać się w podróż po tajemniczych terenach Szkocji, oddając się niezapomnianym aromatom specyficznych odmian whisky. A wszystko to działo się w malowniczej karczmie „Rzym”.
O tym, czym charakteryzuje się wspaniałe słodowe whisky Single Malt, przekonywał autentyczne, lecz z całą pewnością dużo młodszy od „pierwowzoru” Johnnie Walker.
Goście dowiedzieli się na przykład, iż specjalne dębowe beczki – tak charakterystyczne dla przechowywania wyśmienitych gatunków szkockiego alkoholu – umożliwiają dopiero po kilku, a nawet kilkudziesięciu latach leżakowania, wydobycie charakterystycznej smakowo-zapachowej kompozycji, tak wyjątkowej dla tego gatunku.
Podczas szkolenia-prezentacji, połączonego z degustacją, można było przekonać się, od czego zależy kolorystyka oraz kompozycja zarówno zapachowa jaki i smakowa whisky Johnnie Walker Red Label, Blue Label, Black Label i Gold Label.
BJ