Menu w Twoim pokoju hotelowym
SZAMPAŃSKI APERITIF – ŚWIST SZABLI I HUK ROZGNIEWANEGO WINA – Kelner efektownie tnie szablą butelkę wina z bąbelkami i … skraca ją o szyję.
Prosecco – wytrawne wino musujące: butelka 0,7 l – 80 zł;
Włoskie wino musujące: butelka 0,2l – 22 zł
DANIA DLA POCZĄTKUJĄCYCH – NA ZIMNO
Podajmy ze stosownymi dodatkami: pieczywo, grzanki i sosy
- Carpaccio z rostbefu, rukola, Grana Padano, oliwa z oliwek – 25 zł
- Doprawiony tatar wołowy – 27 zł
- Pyszny śledź atlantycki w śmietanie z jabłkiem i cebulą, grillowanym ziemniakiem – 19 zł
Kieliszek zmrożonej wódki – obowiązkowa – 5 zł
- Tatar z łososia w dymie, z kawiorem z pstrąga na musie chrzanowym z kaparami – 24 zł
Prosecco – wytrawne wino musujące – butelka 0,2 l – obowiązkowo! – 22 zł
- Pstrąg zalany, ryba w zalewie octowej według staropolskiej receptury – 21 zł
- Deska przysmaków z karczemnej spiżarni dla dwóch osób – tatar wołowy na grzance, sucha kiełbasa, wołowina w galarecie, pasztet, boczek w ziołach i ogórki kiszone, smalec – 45 zł
DANIE DLA POCZĄTKUJĄCYCH – NA CIEPŁO
- Gęsia wątróbka duszona w sosie z prażonymi jabłkami na placku ziemniaczanym – 27 zł
- Kawior z pstrąga na placku ziemniaczanym, kwaśna śmietana – 26 zł
Prosecco – wytrawne wino musujące – butelka 0,2 l – obowiązkowo! – 22 zł
- Mazurskie ślimaki pieczone z masłem, czosnkiem i zieloną pietruszką – 27 zł
PORA NA ZUPĘ
- Krem z gruszki i pietruszki – 15 zł
- Flaki z pieprzykiem – 16 zł
- Serowa wzbogacona szynką i świeżymi pomidorami, podawana z grzankami czosnkowymi. Na życzenie wegetariańska – 15 zł
- Barszcz czerwony jak rubin na gęsinie z pasztecikiem – 15 zł
- Rumiany rosół pachnący kilkoma gatunkami mięs ze swojskim makaronem – 14 zł
- Żur kujawski taki, że dech zapiera, na prawdziwkach z jajkiem, białą kiełbasą i ziemniakami – 15 zł
SAŁATKI PACHNĄCE ZIOŁAMI
podajemy z grzankami zrumienionymi na złoto z dodatkiem masła ziołowego
- Pieczony burak, szpinak, rukola, orzechy włoskie, biały ser solankowy, sos vinegret – 28 zł
- Piersi kurczęcia zrumienione na patelni, warzywa, sałaty, jajko gotowane, sos jogurtowy – 28 zł
- Szarpana mozzarella, orzechy, winogrono, awokado, oliwki, mieszanka sałat, sos cytrynowy – 28 zł
PIEROGI I NALEŚNIKI
- Ruskie z pikantnym nadzieniem twarogowym i boczkiem, okraszone cebulą, z dodatkiem kwaśnej śmietany – 29 zł
- Ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą, żurawiną, Grana Padano – 32 zł
- Z kapustą i grzybami okraszone cebulą – 28 zł
- Z nadzieniem mięsnym, cebulą okraszone a do tego kapusta kiszona zasmażana – 32 zł
- Mieszane: z kapustą i grzybami, ruskie i mięsne a do tego kapusta kiszona zasmażana – 32 zł
- Naleśniki z owocami zapiekane w waniliowym sosie – 25 zł
- Płonące naleśniki z malinami i twarogiem według receptury na śmiech, flambirowane przy stole – 20 zł
GALERIA DAŃ GŁÓWNYCH
- Mistrzowski Gulasz Szefa Kuchni, tradycyjnie gotowany pikantne placki ziemniaczane, buraczki na ciepło – 39 zł
- Schabowy prawie na całą patelnię, kapusta kiszona zasmażana, ziemniaki z koperkiem – 39 zł
- Wyśmienita golonka w zalewie miodowo – czosnkowej pieczona z dodatkiem warzyw i ziemniaków – 10 dkg – 8 zł, dodatki – 8 zł
- Kruchutkie zrazy wołowe, zgodnie ze staropolską recepturą faszerowane, kasza gryczana i buraczki na ciepło – 44 zł
- Sztukamięs – specjalnie wyselekcjonowana wołowina, powolnie duszona, sos chrzanowy, ziemniaki gotowane, buraczki na ciepło – 44 zł
- Prawa kurza pierś drobiowa z rusztu faszerowana kurkami, sos śmietanowy z kurkami, warzywa na ciepło, krokiety ziemniaczane – 42 zł
- De Volaille z lewej kurzej piersi tryskający masłem cytrynowym, ziemniaki, maślane puree z koperkiem, groszek z marchewką – 39 zł
- Kacze udo pieczone z jabłkami, ziemniaki gryczane, modra kapusta, sos śliwkowy – 44 zł
- Makaron jajeczny ze szpinakowym pesto z orzechami, cukinia, suszone pomidory, oliwki, świeże liście szpinaku, Grana Padano – 29 zł
STEKI
- Stek z polędwicy wołowej: mięso bardzo specjalnie przyrządzane, czapki z głów!
konfitura z czerwonej cebuli, cukinia, pieczarki, cebula i ziemniaki, sosy: czosnkowy i pieprzowy.
Na mniejszy apetyt – 75 zł; na większy apetyt – 85 zł
- Stek z karkówki, grillowane warzywa, cukinia, pieczarki, cebula i ziemniaki, sos czosnkowy – 41 zł
- Stek z antrykotu ok. 250g, konfitura z czerwonej cebuli, cukinia, pieczarki, cebula i ziemniaki, sos czosnkowy – 69 zł
Na życzenie steki podajemy na rozgrzanym kamieniu – 10 zł
KARCZEMNE BURGERY
- Klasyczny – wołowina, bekon, ser czedar, pomidor, ogórek konserwowy, sałata, konfitura z czerwonej cebuli, podajemy z frytkami z batatów – 42 zł
- Wegetariański – kotlet warzywny, ser czedar, pomidor, ogórek konserwowy, sałata, konfitura z czerwonej cebuli, podajemy z frytkami z batatów – 29 zł
RYBY I RAKI
- Dorsz zrumieniony na klarowanym maśle, maślane puree z koperkiem, warzywa na ciepło – 46 zł
- Łosoś pieczony, puree limonkowe, zielone warzywa – 46 zł
- Raki gotowane (ok. 20 szt.) z gałązką pachnącego kopru i cytryną, sos jogurtowo – koperkowy i grzanki – 88 zł