Certyfikat dla Karczmy Rzym
Przyrządzamy dania zgodnie z tradycją regionu
Karczma Rzym z Bydgoszczy jako jedyna restauracja z województwa, 25 września otrzymała certyfikat „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”.
To odznaczenie rozpoznawalne w całej Europie. Ubiegając się o certyfikat, przyznany przez Urząd Marszałkowski w Toruniu, musieliśmy udowodnić, że korzystamy z dostawców regionalnych, a przepisy są zgodne z tradycjami regionu. Nie było to trudne, bo robimy to od 12 lat istnienia karczmy. Nasze smaki, to smaki dziedzictwa. Potrawy są przyrządzane ze świeżych produktów. Przykładowo pstrągi mamy z Kamienicy koło Tucholi, gęsinę z Kołudy Wielkiej, a warzywa od rodzinnych dostawców.
A oto kilka przykładowych dań:
Pstrąg zrumieniony na grillu, warzywa na ciepło, ziemniaki duszone w śmietanie z koprem włoskim.
Biała kiełbasa słoikowa podawana z chlebem własnego wypieku.
Zupa słodko-kwaśna klopsikowa.
Wyśmienita golonka w zalewie miodowo-czosnkowej, pieczona z dodatkiem warzyw i ziemniaków.
Gęś nadziewana pieczonymi ziemniakami, warzywami i suszonymi owocami.
Pierogi z farszem mięsnym, cebulą okraszone, z kapustą zasmażaną.
Soki wyciskane z warzywami i owocami.
ZAPRASZAMY !!